Fundament życia
Krzem jest jednym z 12 głównych pierwiastków tworzących wszystkie organizmy żywe.
Potrzeba krzemu
Czemu służy krzem. Fakty.
Od 1973 roku są dowody naukowe na to, że krzem odgrywa ważną rolę w powstawaniu kolagenu oraz, że jego niedobory powodują zmiany i zniekształcenia w strukturze kości, chrząstek i innych tkanek łącznych. Inne badania z kolei pokazują, że systematyczne stosowanie kwasu krzemowego stymuluje syntezę kolagenu, odbudowę kości i ma pozytywny wpływ na leczenie ran.
Udokumentowano także, że systematyczne stosowanie produktów opartych na biodostępnym krzemie musi wzmacniać włosy i paznokcie oraz poprawiać elastyczność skóry.
Problem
Gdzie zniknął nasz krzem?
Występuje w spożywanej przez nas żywności i w wodzie pitnej. Jednak mamy go dziś w pożywieniu mniej niż kiedyś. Zanieczyszczenie środowiska, modyfikacja i przetwarzanie żywności, masowa produkcja z pestycydami i uzdatniaczami – wszystko to sprawia, że żywność z biegiem lat zubożała w naturalne pokłady krzemu.
Krzem jest wszędzie
Jest drugim pod względem ilości pierwiastkiem w skorupie ziemskiej.
Krzem w organizmie.
Spadek poziomu z wiekiem
Zauważalny szczególnie po 20 roku życia
Wiedza o niedoborze krzemu
Od lat 70-tych wiadomo, że niedobory krzemu prowadzą do zniekształceń kości i tkanki chrzęstnej, co może zostać zmienione dzięki suplementacji rozpuszczalnym krzemem.
Zalecenia
Badania naukowe pokazują, że krzem powinien być przyjmowany w ilościach ok. 25mg-50mg dziennie łącznie ze zbilansowaną dietą. Zatem dawka 15-45 ml płynu do picia DexSil Original, dostarcza optymalną ilość wysoko przyswajalnego krzemu do organizmu.
Główne źródła krzemu
Źródła wokół nas
- Woda pitna
- Ziarna zbóż, w szczególności owies, jęczmień, pszenica
- Ryż
- Owoce i warzywa
Mnóstwo niedostępnego krzemu wokół nas.
W naturze krzem występuje głównie w formach mineralnych (takich jak na przykład granit, piasek czy kwarc). Wszystkie mineralne formy krzemu są polimerami, związkami wielkocząsteczkowymi, słabo rozpuszczalnymi, słabo przenikającymi przez błony komórkowe i dlatego trudno przyswajalnymi przez nasz organizm.
Trudności w uzupełnianiu krzemu
Nasze organizmy nie potrafią asymilować krzemu z pożywienia.
Krzem przyjmowany z pożywieniem nie jest jednak wysoce bioprzyswajalny. Występuje w formie słabo rozpuszczalnych i ciężko absorbowalnych cząsteczek.
Żyjemy dziś szybko, nierzadko w stresie, kupujemy gotowe posiłki, jemy coraz mniej naturalnie, często brakuje nam czasu na przeszukiwanie kilometrów półek i wybieranie zdrowych produktów, gotowanie, prowadzenie zbilansowanej diety. To sprawia, że nie zaspokajamy zapotrzebowania na krzem z samego pożywienia.
Technologia w służbie naturze
Nowe życie pokrzywy.
Opracowaliśmy zupełnie innowacyjną metodę monomeryzacji (MONOMER) cząsteczek krzemu pozyskanych z pokrzywy zwyczajnej. Tzw. bioaktywacja pozwala na skuteczną i zdrową suplementację.
Bioaktywacja
Stworzenie wysoko przyswajalnej cząsteczki krzemu – MONOMER.
Przyswajalne są formy monomeryczne. Te jednak są bardzo niestabilne w warunkach naturalnych, szybko ulegają polimeryzacji i dlatego są bardzo mało obecne w przyrodzie.
Cząsteczki krzemu można poddać specjalnemu procesowi stabilizacji zwanemu BIOAKTYWACJĄ, dzięki któremu stają się one doskonale przyswajalne przez organizm.
BIOAKTYWACJA sprawia, że cząsteczki krzemu nie ulegają polimeryzacji, co umożliwia uzyskanie pojedynczej cząsteczki w postaci idealnego monomeru: wysoce przyswajalnego przez organizm krzemu aktywowanego biologicznie.
Wpływ na organizm
Działanie bioaktywowanej cząstki krzemu – MONOMERU.
- Wspiera proces gojenia ran i zmian skórnych
- Wzmacniania działanie leków / kosmetyków
- Zwiększa wartości odżywcze pożywienia
- Optymalizuje wymianę międzykomórkową
- Wspiera procesy odbudowy tkanki kostnej i stawów
- Wpływa na wsparcie systemu odpornościowego
- Naturalny środek zapobiegający procesom starzenia