Wróć na górę
  • SZYBKA WYSYŁKA * DOSTAWA GRATIS OD 200 ZŁ * 100% POZYTYWNYCH OPINII

Mineralna check-lista

Marta 18 maja 2020 komentarzy

Jak dieta wpływa na zdrowie? Niezbędne mikro i makroelementy dla organizmu

Podstawą zdrowia i szczęśliwego życia jest równowaga. Do jej zachowania konieczne są odpowiednie poziomy i proporcje mikro i makroelementów. Dobrze odżywiony organizm może w dużej mierze leczyć się sam i uzupełniać niedobory z dostarczanego mu pożywienia. W dużej mierze – ponieważ są wyjątki i niektóre pierwiastki śladowe niezmiernie trudno spotkać w naturze w formie przyswajalnej. Tu z pomocą przyjdzie naturalna i rozsądna suplementacja.

Prostą i uniwersalną zasadą jest, że należy jeść zdrowo, świeżo, różnorodnie i w zbilansowany sposób. Nasze zadanie to dostarczanie organizmowi bogatego odżywczo, wartościowego pokarmu, aby nasze komórki mogły się regenerować czerpiąc z tego co najlepsze. Nikt jeszcze nie zachorował z niedoboru leku, ale już brak ważnego mikroelementu może namieszać. Jakich produktów i płynących z nich pierwiastków nie powinniśmy sobie zatem żałować?

Magnez gdzie go szukać? Jak uzupełnić niedobory magnezu?

Nasiona, otręby, kasze, brązowy ryż, orzechy, warzywa strączkowe, warzywa liściaste, kakao – źródła magnezu

jak zdrowo żyć, jak zdrowo jeść, co jeść, jak się odżywiać, zbilansowana dieta, zdrowe jedzenie, jak żyć wiecznie, długowieczność, najlepsza dieta, jak zachować młodość, niedobór żelaza, anemia, jakiego pierwiastka mi brakuje, jakie suplementy są najlepsze, suplementy diety, jak młodo wyglądać, młody wygląd

Magnez ma bardzo szerokie funkcje regulacyjne w naszym organizmie. Jest ważny dla układu nerwowego, dla prawidłowej pracy mózgu, dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, dla układu kostnego, do utrzymywania równowagi cukrowej oraz w termoregulacji. Działa pomocniczo przy astmie, osteoporozie, nerwowości, stanach depresyjnych, łuszczycy. Ma istotny wpływ na poziom stanów zapalnych.

Pierwsze objawy jego niedoboru mogą być zwiastowane przez skurcze nóg, drgania mięśni, bóle stóp, ogólne osłabienie, zmęczenie, bóle głowy. Poważne niedobory mogą sprzyjać tendencjom do arytmii serca oraz nadciśnienia. 

W zdrowej, zbilansowanej diecie raczej nie ma problemu z odpowiednią podażą magnezu – wyzwaniem może być jednak przyswajalność. To dla każdego kwestia bardzo indywidualna i zależy od ogólnego zdrowia, oraz w szczególności od odpowiedniej pracy gruczołów dokrewnych. 

Magnez ciężko przedawkować. Co więcej, w sytuacjach stresowych, których z reguły nie brakuje w codziennym życiu, nadmiernie go wydalamy, zużywamy.

Jedzmy więc nasiona, pełnowartościowe zboża, orzechy i warzywa na zdrowie! Pamiętajmy jednak o zwróceniu uwagi na źródło pochodzenia produktów. Produkcja przemysłowa, stosowanie pestycydów i zakwaszanie gleby pozbawiają rośliny tego co najcenniejsze (lub wręcz dokładają toksyn). O ile to możliwe, o ile specyfika produktu na to pozwala, poszukajmy małych lokalnych producentów, sprawdzajmy czym zasilamy nasze komórki i z czego budujemy własne ciało.

Mleko najlepsze źródło wapnia – prawda czy fałsz?

Mleko i przetwory mleczne, ryby, jaja, orzechy, kasze, warzywa strączkowe i liściaste to źródła wapnia

jak zdrowo żyć, jak zdrowo jeść, co jeść, jak się odżywiać, zbilansowana dieta, zdrowe jedzenie, jak żyć wiecznie, długowieczność, najlepsza dieta, jak zachować młodość, niedobór żelaza, anemia, jakiego pierwiastka mi brakuje, jakie suplementy są najlepsze, suplementy diety, jak młodo wyglądać, młody wygląd

Kwestia przyswajalności wapnia z mleka pochodzenia krowiego i jego przetworów jest bardzo ciekawa. Dawniej sądzono, że to najlepsze źródło wapnia, szczególnie ważne dla dzieci. Jeszcze przełom XX i XXI wieku to lata wielkich akcji pod tytułem „Szklanka mleka w szkole” oraz reklam „Pij mleko, będziesz wielki”.

Później odkryto związek pomiędzy dużym spożyciem tych produktów a osteoporozą. Okazało się, że produkty mleczne pochodzenia krowiego zakwaszają organizm, na co ten reaguje pobierając wapń z kości (wyrównując w ten sposób PH).

Wyniki te zdecydowanie przesunęły wagę postrzegania mleka krowiego, jako źródła wapnia, w dół. Jeszcze bardziej natomiast potwierdziły one sens różnorodnej, dobrze zbilansowanej diety.

Wapń w pierwszej chwili kojarzy się z kośćmi i strukturą szkieletu, gdyż to tam w 99% się umiejscawia, lecz to nie jedyny obszar jego działania. Jest ważnym aktywatorem enzymów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, gojenia ran, reguluje pracę serca, pracę mięśni, pracę układu nerwowego, reguluje wydzielanie hormonów. Wykorzystywany jest jako pomoc przy łagodzeniu objawów uczuleń (gdyż alergicy często doświadczają niedoborów tego makroelementu).

Niedobór wapnia objawia się bólami stawów, bólami głowy, drętwieniem kości i skurczami mięśni, problemami ze snem. Poważniejsze deficyty mogą doprowadzić do próchnicy, demineralizacji kości, osteoporozy, u dzieci do krzywicy.

Sprzymierzeńcem w regulacji gospodarki wapniowej jest krzem.

Krzem pierwiastek życia i młodości

Ziarna zbóż (w szczególności owies i jęczmień), brązowy ryż, owoce i warzywa (szpinak, ziemniaki) to także źródła krzemu. Dodatkowo jego źródłem w diecie jest woda pitna

jak zdrowo żyć, jak zdrowo jeść, co jeść, jak się odżywiać, zbilansowana dieta, zdrowe jedzenie, jak żyć wiecznie, długowieczność, najlepsza dieta, jak zachować młodość, niedobór żelaza, anemia, jakiego pierwiastka mi brakuje, jakie suplementy są najlepsze, suplementy diety, jak młodo wyglądać, młody wygląd

Krzem – zwany pierwiastkiem życia, jest jednym z 12 głównych pierwiastków tworzących wszystkie organizmy żywe. Jest drugim pod względem ilości pierwiastkiem w skorupie ziemskiej. Ma udział 27,2% zaraz po tlenie stanowiącym 45,5% środowiska naszego życia. W ciele człowieka, natomiast, jest trzecim pod względem ilości pierwiastkiem śladowym. Już sama jego ogromna ilość procentowa w naturze i w naszych organizmach świadczy o tym, że jego rola musi być istotna.

Z wiekiem poziom krzemu w organizmie spada. Przez pierwsze 40 lat życia wyczerpujemy większość, bo blisko 70% naturalnego zasobu z wieku niemowlęcego. 

Uzupełnianie jest wyzwaniem, bo krzem z pożywienia jest trudno przyswajalny. W naturze ulega polimeryzacji (łączeniu związków o małej masie cząsteczkowej w większe skupiska), a wielka cząsteczka nie wchłania się przez nasze błony, stąd technologia suplementów opartych na monomerach. Krzem utrzymany w postaci pojedynczych cząsteczek, monomerów, jest wysoce przyswajalny przez organizm. Warto dbać o kapitał krzemowy, bo odgrywa istotną rolę w budowie i pracy tkanki łącznej (kości, chrząstek, ścian naczyniowych, ścięgien, mięśni), która jest jedną z podstawowych tkanek ciała. Tkanki łączne biorą udział w wielu kluczowych funkcjach organizmu, takich jak wsparcie, ochrona i wzrost.

Doskonały, nowoczesny suplement krzemu w technologii monomerowej kupisz w naszym sklepie >>> PRZEJDŹ DO SKLEPU.

Solić czy nie solić? Czy sól jest zdrowa?

Sól, sery twarogowe, pieczywo, płatki śniadaniowe – to źródła sodu

jak zdrowo żyć, jak zdrowo jeść, co jeść, jak się odżywiać, zbilansowana dieta, zdrowe jedzenie, jak żyć wiecznie, długowieczność, najlepsza dieta, jak zachować młodość, niedobór żelaza, anemia, jakiego pierwiastka mi brakuje, jakie suplementy są najlepsze, suplementy diety, jak młodo wyglądać, młody wygląd

Sód z reguły występuje w organizmie w nadmiarze, rzadko kiedy w niedoborze. Dieta współczesnego człowieka jest z każdej strony dosalana. Jedzenie na mieście, brak czasu na gotowanie domowe, produkty wysoce przetworzone, fast foody, gotowe przekąski to przesłanki za dużej podaży soli w diecie. Ewentualne niedobory raczej nie są wynikiem braków w diecie, a różnych dysfunkcji zdrowotnych.

Sód to niezbędny do życia pierwiastek. Jego rola polega na utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej oraz kwasowo-zasadowej. Pobudza do pracy liczne enzymy, kontroluje wchłanianie glukozy i aminokwasów, wspomaga pracę mięśni i działanie układu nerwowego. Nadmiar sodu może prowadzić do zatrzymania wody w organizmie i nadciśnienia.

Są sytuacje, w których dosalanie potraw może być wręcz zalecane – szczególnie tam, gdzie grozi nam nadmierna utrata wody, np. w gorącym klimacie. Jeśli stosujemy sól, przy zakupie zwróćmy uwagę na skład produktu.

Wyeliminujmy całkowicie sól z antyzbrylaczem (żelazocyjanek wodoru), który w połączeniu z sokami żołądkowymi tworzy silnie trujący cyjanowodór. Najzdrowsza sól to ta szara, zbrylona. Na rynku polskim jest dostępna wspaniała sól kłodawska.

Morski pierwiastek. A gdzie jest jod w pożywieniu?

Sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, wodorosty – źródła jodu

jak zdrowo żyć, jak zdrowo jeść, co jeść, jak się odżywiać, zbilansowana dieta, zdrowe jedzenie, jak żyć wiecznie, długowieczność, najlepsza dieta, jak zachować młodość, niedobór żelaza, anemia, jakiego pierwiastka mi brakuje, jakie suplementy są najlepsze, suplementy diety, jak młodo wyglądać, młody wygląd

Spożycie jodu spadło od lat 70-tych XX wieku o ponad 50%, ponieważ czynniki środowiskowe skutecznie go unicestwiają i mamy do czynienia z żywnością coraz bardziej ubogą w jod. Słyszymy o nim przede wszystkim w kontekście chorób tarczycy (regulującej układ nerwowy i układ krążenia), ale jako mikroelement jest niezbędny w mikro ilościach do pracy wszystkich komórek organizmu. Niedobory mogą skutkować niedoczynnością tarczycy, chorobami układu sercowo-naczyniowego, depresją, ogólnym osłabieniem organizmu, suchością skóry, łamliwością włosów i paznokci. Szczególnie ważny jest dla kobiet w ciąży pod kątem prawidłowego rozwoju płodu. Ponad 100 lat temu, przy znacznie uboższej ofercie farmaceutycznej na rynku,  jod był powszechnie stosowanym lekiem na całe spektrum schorzeń. Współczesna medycyna ma miliony alternatyw i rola jodu zdecydowanie zeszła na dalszy medialnie plan. Suplementacja jodu nie jest łatwa i powinna odbywać się pod kontrolą lekarza.

Naturalnym suplementem z wodorostów, który może zadziałać wspierająco dla gospodarki jodowej, jest kelp. Może zatem jodowanie nad polskim morzem? Naturalnie, tak! Region Bałtyku to jeden z najbogatszych w jod rejonów świata.

Jednak letnie wygrzewanie na plaży nie będzie tu optymalne; najwięcej jodu jest w wietrzną pogodę, podczas burz i sztormów. Jesień oraz zima będą bardziej terapeutyczne niż lato.

Problem z przyswajaniem jodu? – sprawdź poziom selenu!

Ryby (łosoś, tuńczyk), owoce morza, orzechy (szczególnie brazylijskie), kukurydza – źródła selenu

jak zdrowo żyć, jak zdrowo jeść, co jeść, jak się odżywiać, zbilansowana dieta, zdrowe jedzenie, jak żyć wiecznie, długowieczność, najlepsza dieta, jak zachować młodość, niedobór żelaza, anemia, jakiego pierwiastka mi brakuje, jakie suplementy są najlepsze, suplementy diety, jak młodo wyglądać, młody wygląd

Selen ma wpływ na odporność organizmu (bierze udział w usuwaniu wolnych rodników) oraz na funkcjonowanie tarczycy (uczestnicząc w przyswajaniu jodu). Jako składnik enzymów ma udział w metabolizmie komórki. Uczestniczy w ochronie przed szkodliwym działaniem metali ciężkich – łączy się z nimi w związki bez toksycznych cech, neutralizuje je. Niedobory selenu mogą być przyczyną schorzeń wątroby i trzustki. 

Przepis na żelazne zdrowie. Dlaczego dieta bogata w żelazo jest ważna?

Mięso, nabiał, rośliny strączkowe, kakao, natka pietruszki i zielone warzywa liściaste, orzechy, kasza gryczana – to źródła żelaza

jak zdrowo żyć, jak zdrowo jeść, co jeść, jak się odżywiać, zbilansowana dieta, zdrowe jedzenie, jak żyć wiecznie, długowieczność, najlepsza dieta, jak zachować młodość, niedobór żelaza, anemia, jakiego pierwiastka mi brakuje, jakie suplementy są najlepsze, suplementy diety, jak młodo wyglądać, młody wygląd

Żelazo intuicyjnie kojarzy nam się z siłą i wytrzymałością, które są cechami deficytowymi przy anemii. Bierze udział w procesie tworzenia krwi. Jest składnikiem hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu z naszych płuc do wszystkich komórek ciała. Bardzo ważne jest dla mięśni i enzymów tkankowych. Zarówno nadmiar jak i niedobór żelaza to relacja bardzo niekorzystna.

Wchłanianiu żelaza sprzyja witamina C. Dodatkowo, żelazo z produktów pochodzenia roślinnego jest trudniej przyswajalne niż z produktów odzwierzęcych. Wegetarianie powinni dbać o większą podaż żelaza w diecie.

Jak sprawdzić czy mam niedobory? Mineralna profilaktyka

Szybkie tempo życia, wszechobecny pośpiech, notoryczne zmęczenie i deficyt snu, używki i niezdrowe słodycze – to wszystko powoduje zaburzenie wspomnianej na początku koniecznej równowagi i osłabienie naturalnego wchłaniania minerałów. Warto poświęcić czas i pochylić się na tym zagadnieniem. Warto zrobić osobistą, domową powtórkę z pierwiastków. Aby dowiedzieć się, jak odżywione są nasze komórki i jak wyglądają relacje pierwiastków w naszym organizmie, można skorzystać z nieinwazyjnej metody badania – analizy pierwiastkowej włosa. Raport załączony do badania genialnie wyłapuje tendencje nad którymi warto popracować.  Odchylenia te, wzmacniane lub pogłębiane, z czasem mogą przyczyniać się do rozwoju chorób. Możemy wtedy zastanowić się nad sobą, nad naszym trybem życia i zacząć działać zawczasu – weryfikując nawyki żywieniowe lub, kiedy trzeba, wprowadzając naturalny suplement. Warto pamiętać, że naturalne środki są lepiej wchłanialne od tych syntetycznych, dlatego wybierajmy produkty z zaufanych źródeł i miejmy wiedzę i świadomość tego, co proponujemy naszemu organizmowi.

Zachowanie porządku, a nie jego przywracanie jest głównym źródłem mądrości. Leczenie drążącej nas choroby jest jak kopanie studni kiedy czujemy pragnienie i jak wykuwanie broni, gdy wojna już się rozpoczęła. (tekst chiński).

Zatem zachowujmy porządek i zapobiegajmy zamiast leczyć. 

Aby być na bieżąco z naszymi wpisami na blogu, zapisz się do newslettera, śledź nasz profil na Facebooku, Instagramie oraz YouTube.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DOŁĄCZ DO NAS

-10%

Na pierwsze zamówienie.

Zapisz się na nasz newsletter i odbierz kod promocyjny na pierwsze zakupy.