Wróć na górę
  • SZYBKA WYSYŁKA * DOSTAWA GRATIS OD 350 ZŁ * 100% POZYTYWNYCH OPINII

Właściwości białka

Planetstory 8 stycznia 2024 komentarzy

Fascynujący świat białek – niewidzialnych architektów naszego dobrego samopoczucia.

Nasze ciała polegają na wsparciu maleńkich form życia – niewidzialnych architektów naszego istnienia. Ci mikroskopijni pomocnicy odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu, że każda z naszych komórek skutecznie wykorzystuje swój własny metabolizm, wytwarza energię, rośnie i regeneruje się.

Białka stanowią podstawę tej fascynującej interakcji; a słowo pochodzi od greckiego słowa proteios oznaczającego „pierwsze” lub „najważniejsze” i odzwierciedla ich zasadniczą rolę w naszych organizmach. Białka są złożonymi strukturami utworzonymi przez długie aminokwasy. Nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować dziewięciu niezbędnych aminokwasów, które muszą być spożywane w ramach naszej prawidłowej diety. Każdy z nich pełni wyjątkową rolę w organizmie, czy to przy budowie mięśni, podziale komórek czy regulacji hormonów.

Dziewięć niezbędnych aminokwasów

Izoleucyna: wspiera układ nerwowy i budowę mięśni. Występuje w żywności takiej jak orzechy nerkowca, orzeszki ziemne i kurczak.

Leucyna: „aminokwas fitness” wspomaga budowę mięśni i jest źródłem energii. Możemy go znaleźć w soczewicy, pestkach dyni i jajkach.

Lizyna: wspomaga podział komórek i wzrost kości. Dobre źródła obejmują pestki dyni, soczewicę i tofu.

Metionina: ważna dla produkcji cysteiny i różnych procesów metabolicznych. Można ją znaleźć w orzechach brazylijskich, jajkach i szpinaku.

Fenyloalanina: jest przekształcana przez wątrobę w tyrozynę, która jest niezbędna do produkcji hormonów. Można ją znaleźć w soi, marchwi i rybach.

Treonina: Może być przekształcana w uspokajającą glicynę i wspierać tworzenie kości. Występuje w papai, marchwi i szpinaku.

Tryptofan: znany z efektu poprawiania nastroju i jest przekształcany w organizmie w serotoninę tzw. hormon szczęścia i dobrego samopoczucia. Dobrym źródłem są soja, orzechy nerkowca i płatki owsiane.

Walina: Reguluje poziom cukru we krwi, dostarcza substancji przekaźnikowych do naszego mózgu i wzmacnia układ odpornościowy. Można ją z znaleźć w mące orkiszowej, płatkach owsianych i kurczaku.

Histydyna: Odgrywa rolę w tworzeniu histaminy, co jest ważne dla układu odpornościowego i produkcji kwasu żołądkowego. Dobrymi źródłami histydyny są m.in. kurczak, tuńczyk i soczewica.

Białka roślinne czy zwierzęce?

Białka mogą być pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Coraz popularniejsze są białka roślinne postrzegane jako zdrowa alternatywa. Często zawierają mniej tłuszczów nasyconych i są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Są również bardziej zrównoważone, ponieważ źródła roślinne są często bardziej zasobooszczędne. Niemniej jednak jeżeli stosuje się wyłącznie dietę roślinną należy świadomie włączać niektóre aminokwasy, aby zapewnić zrównoważoną jakość białka.

Po co suplementować białko?

Suplementacja białka jest niezbędna dla wsparcia metabolizmu, szczególnie u osób starszych lub kobiety, którym trudno jest się dostarczyć wystarczającą ilość białka poprzez normalną dietę.

Od 30. roku życia wzrost mięśni spowalnia, a od 50. roku życia staje się to bardziej zauważalne. Świadome spożycie białka może spowolnić ten proces i pomóc w utrzymaniu jakości życia wraz z wiekiem, szczególnie wspierając zmiany, które są zauważalne w naszych ciałach. Masa mięśniowa ma tendencję do zmniejszania się, co może prowadzić do zmniejszenia mobilności i zwiększonego ryzyka upadków. W tym przypadku ukierunkowane spożycie białka pełni rolę tarczy ochronnej.

Ponadto z wiekiem dochodzi „oporność anaboliczna”, czyli ograniczona zdolność do zwiększania syntezy białek w mięśniach. Prowadzi to do ograniczenia tworzenia białek mięśniowych i przyczynia się do stopniowego spadku masy i funkcji mięśni. Stymulacja biosyntezy białek mięśniowych jest szczególnie ważna dla osób starszych, ze względu na aminokwas leucynę, odgrywający kluczową rolę.

Białka są jednak nie tylko strażnikami masy mięśniowej, ale także wspierają mobilność. Siła i funkcja mięśni mają kluczowe znaczenie dla mobilności w życiu codziennym. Odpowiednie spożycie białka pomaga zachować niezależność, zmniejsza ryzyko upadków i poprawia jakość życia wraz z wiekiem.

Znaczenie białek rozciąga się na wszystkie grupy wiekowe i pozytywnie wpływa na zdrowie kobiet na różnych etapach życia. W młodości białka są podstawą wzrostu i rozwoju skóry, włosów i mięśni. W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na białka; nie tylko wspomagają rozwój płodu, ale także wpływają na rozwój narządów matki. Niedobór może zwiększać ryzyko powikłań. Wraz z wiekiem spożycie białka odgrywa kluczową rolę w zdrowiu kości, elastyczności skóry i masie mięśniowej. Ponadto białka mogą wspierać regulację hormonów.

Regulacja hormonów oparta na białkach wpływa na różne hormony, takie jak insulina i grelina, które kontrolują poziom cukru we krwi i apetyt. Zbilansowane spożycie białka stabilizuje te hormony i ma pozytywny wpływ na nastrój i sen.

Ogólnie rzecz ujmując, białka są niewidzialnymi bohaterami. Dbają o to, aby każda komórka funkcjonowała optymalnie i abyśmy czuli się w pełni komfortowo. Powinniśmy świadomie zadbać o zbilansowane spożycie białka, aby wspierać funkcjonowanie naszego organizmu.

Źródło: doterra.com

Autor: Lek. med. Alexandra Nitsche,
SMEC (Komitet ds. Edukacji Naukowej i Medycznej)

Sprawdź ofertę naturalnych białek roślinnych w naszym sklepie >>>KLIKAJĄC TU<<<< 

Aby być na bieżąco z naszymi wpisami na blogu, zapisz się do Newslettera, śledź też nasz profil na Facebooku ,  Instagramie oraz YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DOŁĄCZ DO NAS

-10%

Na jedno zamówienie.

Zapisz się na nasz newsletter i odbierz kod promocyjny na jedne zakupy. * Kod promocyjny nie przecenia produktów, które aktualnie są w promocji.